citronmousse tårta
idag har vi haft fika semi här hemma hos mig.
vi skulle skriva en lektionsplanering till vår naturlektion om ljudvågor.
igår bakade jag en mummsig tårta till mina kära vänner :)
de bad mig skriva ut receptet...
(samma tårtbotten som på min hallon och vitchooklad tårta)
citronmousse tårta
recept:
botten (som jag gjorde två av, en att ha i botten och en uppe. men nu i efteerhand tänkte jag att man kunde göra en marängbotten till toppen)
du behöver:
1 ägg
40 g mandelmjöl (skållade mandlar som du sedan mal till små bitar)
40 g florsocker
25 g mjöl (jag använde Spempfers mix för glutenfritt)
20 g smör (ska smältas)
80 g äggvitor (ca två äggvitor)
25 g socker
du blandar ägget, florsocker och mandelmjölet i en skål, till en fluffig smet.
sedan tillsätter du det smälta smöret och mjölet.
därefter vispar du upp äggvitorna till hårt skum, du ska kunna hålla det över huvudet i 30 sek utan att det rinner ner... därefter rör du ner lite socker i taget. jag kan rekomendera att ta någon droppe citronjuice, för att sockert inte ska kristaliseras...
när du har gjort dessa två moment i två olika skålar vänder du försiktigt ner den ena i den andra skålen och blandar ihop det.
grädda i ugnen i 175 grade i ca 8 min.
antingen häller du ut smeten på en plåt med bakplåttspapper eller som jag gjorde i en form som du kan ta bort sidorna på. men då fick jag ha den inne i ca 10 min, tills det får lite färg på toppen... :)
citronmoussen:
4 äggulor
1 dl socker
2 citroner
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl socker
2 citroner
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
tvätta citronerna och riv skalet, den mängd du vill ha.
pressa ut saften.
förbered en kastrull med vatten, så att du kan ha ett vattenbad...
ta en skål som du kan ha i vattenbadet. där rör du ner äggulorna, socker och vattnet, till sist citronjuicen.
sätt skålen i vattenbadet och vispa till en fluffig ljus smet.
efter ett tag när det blir varmare så tjocknar det till. jag lät det bli c 80-90 gradet, får inte koka!
låt svalna, jag satte den vid ett öppet fönster...
i en annan skål rör du upp grädden ganska hård.
när citronkrämen är sval så börjar du vända ner lite av den i grädden, ta i en del i taget. jag gjorde det i fyra omgångar.
låt det stå i kylen i några timmar.
bygga tårtan:
en botten sedan lade jag på moussen och sedan en botten till.
ställde in det i frysen över natten.
innan servering så smälte jag 100 g vit choklad och strök ut på toppen av tårtan. in en timme i frysen till.
sedan är den klar att ätas upp :)
Good Luck
<3 puss
Kommentarer
Trackback