Kitchen Aid!
- 400 gram mjölk, (4 dl)
- 25 gram jäst
- 30 gram rapsolja
- 20 gram honung (ca 1 msk)
- 600 gram vetemjöl
- 12 gram salt
- smör eller margarin till formarna
2 limpor i 1,5 litersformar
Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.
Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.
Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.
Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.
Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.
Lägg degen i formen och jämna till.
Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.
Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.
Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.
Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!