mer tårtbakning....

nu har jag gjort klar de andra delarna med till tårtan...
blev en hallonmousse med.
också ganska enkelt recept.

hallonmousse:

3 dl vispgrädde
250 g frysta hallon
½ dl socker
4 st genaltinblad

börja med att koka upp hallonen och sockert.
pressa hallonen mot kanten så de går söner. låt små koka liten stund.
sila bort kärnorna i en sid. pressa ut så mycket saft som möjligt...
medans du gör det så lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
när hallonen är klara så kramar du ur allt vatten från gelatinbladen och rör i dem i hallonen.
låt svalna...

medans hallonen och gelatinen svalnar så vispa upp grädden, ganska hård...
vänd sedan ner hallonen i grädden.
låt stå i kylen några timmar innan användning/servering

tårtbotten - lika delar

beroende på hur stor form du har...

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

jag använde 4 st ägg...

du knäcker äggen i ett glas

häll upp lika mycket mjöl i ett likadant glas
häll även lika mycket socker i ännu ett likadant glas.

använder du:

2-3 ägg behöver du 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver du 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver du 2 tsk bakpulver


rör bakpulvert i mjölglaset...

ska du ha en chokladbotten så byter du ut 1/3 utan mjölet mot kakao...

börja med att röra ägg och socker till en fin och fluffig smet.. (ca 5-7 min)
vänd sedan ner mjölblandningen. vispa inte med elvisp...
(jag hade äkta vanilj i min och några droppar citron)
detta gräddar du sen i ugnen...

2 ägg- grädda ca 20 minuter
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40

låt svalna. låt gärna stå i kylen innan du delar den och lägger i fyllning...


puss


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0